Categories
Mindfulness

Et øyeblikk av total tilstedeværelse

Min faste frisør er fra Irak, men har salong på Tøyen. Der legger jeg trofast mitt hode i hans hender – og nyter det. Vanligvis er vi helt alene i frisørsalongen, han og jeg. I dag var det annerledes.

Mens han var opptatt med en annen kunde, tok hans nye engelsktalende kollega hånd om meg. Det ble fort full aktivitet i begge frisørstolene.

Jeg setter meg tilbake i stolen. Lukker øynene og kjenner pusten min som går stille ut og inn.  Jeg liker å sitte slik hos frisøren, og meditere, eller i det minste slappe veldig godt av, med lukkede øyne og uten å si noe. Kanskje er jeg en kjedelig kunde? Taus, men i fredfull harmoni.

Tanker kommer og går. Noen henger litt igjen, før de slipper. Hva var det jeg tenkte på? Husker ikke. Tankene var bare der og da. Men jeg husker en opplevelse. Den som fikk meg til å skrive dette. Det var en oppevelse av total tilstedeværelse. En slik som man kan oppleve fra tid til annen, litt sånn tilfeldig kanskje, men som oppleves nesten magisk.

Opplevelsen av et vannglass

Morthen Hopaneng la nylig igjen en kommentar på Linkedin hvor han beskriver et slikt magisk øyeblikk på en veldig fin måte. Jeg har fått lov til å dele hans opplevelse her:

Jeg for min del oppdaget bevisst tilstedeværelse ved en tilfeldighet etter mange uker med lange, tunge og krevende dager både hjemme og på jobb. Jeg skulle bare ta en liten pause og drikke litt vann, jeg hadde masse i hodet og var vel egentlig et helt annet sted, men i det øyeblikket jeg løftet vannglasset mot munnen min stoppet alt opp. Plutselig la jeg merke til alt her og nå. Da kjente jeg hvordan det kalde glasset traff leppene mine, hvordan det kalde vannet rant inn i munnen min, ned i halsen og magen. Det var som jeg kunne kjenne hvert eneste vannmolekyl og føle alle celler i kroppen min. Alt rundt meg stoppet opp, jeg tenkte ikke, bare var til stede da og der. En følelse jeg virkelig hadde savnet uten at jeg visste det. Jeg kjente plutselig att jeg var fri og pustet med hele kroppen, det var som å gå inn i et fristed. Da slo det meg, dette hadde jeg ikke opplevd siden jeg var en liten gutt, dette måtte jeg få til oftere. Sånn startet min søken etter kunnskap og lærdom om bevisst tilstedeværelse/ oppmerksomt nærvær, og den kommer til å være med meg livet ut.

Opplevelsen av meg selv

Tilbake i frisørsalongen på Tøyen spiller radioen musikk jeg vanligvis ikke hører på. I stolen ved siden av snakker en kunde til min irakiske frisør på et språk jeg ikke skjønner. Biler kjører forbi utenfor. Noen ler. Jeg bare observerer. Henger meg ikke opp i noe, bare er med det. Puster rolig inn og ut. Jeg nyter opplevelsen av myk berøring fra kyndige hender som glir gjennom håret mitt, akkompagnert av raske klipp, klipp, klipp. Og med ett går det opp for meg at jeg elsker akkurat dette. Å observere uten anstrengelse eller prestasjon. I det jeg tenker tanken gir jeg totalt slipp – på alt. Og jeg opplever meg selv. Totalt. Grenseløst. Uten noe anstrengelse eller vurdering av noe slag. Et øyeblikk av total tilstedeværelse! Jeg elsker å oppleve meg selv slik.

Det er fantastisk hvordan slike enkle små opplevelser av tilstedeværelse i hverdagen kan vekke oss opp og få oss til å erindre hvordan livet egentlig er og hvem vi egentlig er. Gjennom mindfulness / bevisst tilstedeværelse kan vi trene på å oppnå slike øyeblikk når som helst når vi selv ønsker, og ikke bare tilfeldig når vi er heldige. Derfor er bevisst tilstedeværelse en portal inn til et rikere liv med mer glede og større skaperkraft.

Dine egne opplevelser

Har du selv opplevd slike stunder av total tilstedeværelse?
Benytt gjerne kommentarfeltet nedenfor og del dine øyeblikk av inspirasjon og selvinnsikt til glede for andre lesere. Takk for at du deler.

 Klikk for mer informasjon om aktuell workshop


Les også

Likte du denne artikkelen?
Del den med dine venner på sosiale medier og hjelp oss å spre budskapet. Takk!

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

2 replies on “Et øyeblikk av total tilstedeværelse”

Som jeg kjenner meg igjen i frisørbeskrivelsen- den lille stunden er dyrebar for meg og jeg søker alltid en frisør som lar meg få ha den stille stunden om det er det jeg vil ha- akkurat den dagen. Noen ganger er det godt å samtale – men aller helst vil jeg VÆRE hos frisøren. Jeg har skiftet frisører flere ganger fordi det ikke har vært rom for min stillhet og bare VÆRE. Signalet er at jeg lukker øynene og bare kjenner hvor godt det er, hender i hår, hender i hodebunn, kammen som tutler med sitt sammen med saksen, og jeg synker inn i meg selv i ett sted hvor det største er “ingenting” 🙂 . Jeg hadde i ett par år ett samarbeide med en veileder / polaritetsterapeut der jeg bodde før. Jeg hadde en lengre periode i en “mørk dal” . Jeg spiste som vanlig hver dag, noe sånn og noe slik, og av og til tomater- små plommetomater. De var røde, og innenfor skinnet var tomaten slik tomater er, og smaken var slik tomater som regel smaker. En dag etter behandling hos henne dro jeg hjem og laget meg mat .Jeg hadde jobbet hardt med mitt indre og var sulten. Egg , bacon og tomater- fra den samme esken jeg hadde spist tomater dagen før. De jeg beskrev over her, slik jeg VET en tomat er.Dagen før hadde jeg bare spist tomater. Denne dagen ble noe helt anderledes 🙂
Tomatens smaker eksploderte i munnen min og smakte aldeles himmelsk – kraftbomber av smak, sødme, syrlighet, rundhet og “omf”. Jeg hentet flere tomater og satt lenge og nøt opplevelsen.At tomater var SÅ gode – himmelsk ! Etterpå sendte jeg henne en tekstmelding og fortalte om denne opplevelse, og takket for at hun bidro til at jeg tomater ble så gode å smake. Det er i sansene opplevelsene ligger, men vi må lukke øynene , smake,høre, kjenne, føle litt ekstra for å virkelig sanse og være NÆR for å VÆRE. Jeg er for dårlig til det – i hverdagen. Det er en muskel jeg godt kan trene og gjøre sterkere. Takk for deling Geir 🙂

Hei Geir! Jeg ble veldig inspirert når jeg leste om din time hos frisøren. Det var godt å høre deg fortelle om de kyndige hender som masserte din hodebunn for eksem og flass, og at du bare la hodet tilbake og “var” der i nuet. Nå er det slik at jeg faktisk hadde en nærmest orgasmisk opplevelse sist gang jeg var hos min svenske friserdame i byen, og jeg hadde også med meg en kurv med små, rød cherrytomater. Jeg tok en tomat opp til munnen og smakte på den, smattet på den, nærmest siklet nedover haken av ren og skjær glede. Det var for meg et meget spesielt øyeblikk, en opplevelse av toatal tilstedeværelse, blottet for friserdamens ytre attributter, som kilte meg lekent mot kinnet. Der og da, følte jeg at jeg var i himmelen, og jeg ba så denne svenske friserdamen med meg hjem, hvilket hun takket ja til! Dagen etter viste det seg at jeg hadde fått en stor sum med penger inn på min konto, og jeg begriper ikke hvor pengene kom fra, men jeg opplever at en total tilstedeværelse i øyeblikket kan gjøre både sjelen og sinnet rikere, for ikke å snakke om mine andre bekymringer. Lev i nuet, geir. Du er en inspirator av dimensjoner!

Hjertlig hilsen Grete:)

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.