Categories
Samfunn i endring

Vet du hva som skjedde i dag?

Logo Global DignityI dag har jeg hatt gleden av å være sammen med ungdommer fra klasse 1 E på Grefsen videregående skole i Oslo. Det var ikke lenge vi hadde sammen, ca. to timer totalt hvorav én time med denne klassen alene i deres klasserom. Akkurat i dag, 20. oktober, har elever og frivillige veiledere – slik som meg – gjennomført Global Dignity Day på videregående skoler over hele Norge, og i 40 andre land verden over. Det er et stort prosjekt og et stort løft for å heve bevisstheten blant ungdom om et viktig tema: Verdighet.

Fra en felles start i skolens aula, med rektor som innleder og med videohilsen fra Kronprins Haakon, fulgte jeg ungdommene i klasse 1 E opp i øverste etasje og innerst i gangen til klasserommet deres. Vi fikk raskt organisert pultene i små grupper á seks elever. Så startet vi.

Hva er verdighet?
Elevene snakket om hva verdighet betyr for dem. Ting som: Å bry seg, respekt, omsorg, hjelpe andre, kjærlighet, se et annet menneske, toleranse osv. Vi snakket om at verdighet er en iboende rett alle mennesker har, og noe som ligger til grunn i alle de store religionene og nesten alle kulturer. Videre kom vi inn på at det er noe du har krav på i form av endel vedtatte menneskerettigheter, som f.eks. trygghet fra krig og forfølgelse, rettssikkerhet, tilgang til helsetjenester, utdanning osv. Men til slutt – og viktigst for denne dagen – handler verdighet om små enkle ting alle kan gjøre for hverandre i hverdagen.

Å vise verdighet overfor andre mennesker handler om å ta bevisste valg i alle situasjoner hver dag. Det handler om å leve bevisst.

Derfor satt elevene i smågrupper og fortalte sine egenopplevde historier om verdighet, før noen til slutt fikk dele dem med hele klassen. Det var mange fine historier som kom opp. For noen var det å vise andre mennesker verdighet, hjelpe dem og se dem en helt naturlig del av måten de er på. Det gledet meg. To modige elever i klassen – en gutt og en jente – fikk også fortelle sin historie foran hele klassetrinnet under den felles avslutningen i aulaen. Der kom det også flere flotte og modige historier frem. Jeg klappet så hendene ble både varme og rød og jeg følte en slags stolthet da “mine” elever entret scenen. Rart det der hvor fort de ble “mine” elever…

Jeg er takknemlig
Da hele seansen var over kom en av “mine” elever bort til meg, tok meg i hånden, så meg i øynene og sa: “Takk for du brukte tiden din på oss”. Jeg ble helt rørt. Jeg følte meg sett og verdsatt. Det gutten viste meg var verdighet i praksis. Tusen takk.

Jeg er takknemlig for at jeg fikk mulighet til å være med på dette flotte og viktige prosjektet i dag. Det er ikke tvil i min sjel – jeg blir med også til neste år!

En historie fra Bodø videregående skole
Selv om jeg var på Grefsen i Oslo, så har jeg lyst til å dele en historie om Ulrikke Nordlie fra 1. Klasse på Bodø videregående skole. Ulrikke Nordlie fra 1. klasse på Bodø vgsDa hun skulle fortelle sin verdighetshistorie valgte hun å skrive sin egen “Verdighetslov” som motsvar til Janteloven. Her er den:

  1. Husk at du er noe
  2. Husk at du er like bra som alle andre
  3. Husk at du er kunnskapsrik
  4. Husk at du vet mye
  5. Husk at du duger til mye
  6. Husk at noen bryr seg om deg
  7. Husk at du kan lære og lære bort
  8. Husk at du er elsket
  9. Husk at du er unik

Kronprinsen Haakons videohilsnen
Som start på seansen fikk vi se en videohilsen fra Kronprins Haakon. Kronprinsen var initiativtaker til hele Global Dignity bevegelsen sammen med Pekka Himanen og John Hope Bryant som han møtte under World Economic Forum i Davos for noen år siden. Se videon her.

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

2 replies on “Vet du hva som skjedde i dag?”

Det er jeg glad for å høre Anne Helene! Det var ganske oppløftende å være med på også.

Det er bare å melde seg som frivillig veileder til neste år. I år var det ca. 900 frivillige veiledere som brukte noen timer av sitt liv til dette svært viktige initiativet.

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.