Categories
Mindfulness Øvelser & Tips

Kommunikasjonslek i hengekøya

Selv om du tar ferie med kropp og sjel kan du likevel bruke de deilige sommeromgivelsene til å øve deg litt på god kommunikasjon. Prøv en liten sommerlek fra hengekøya!

Du kan gjøre denne øvelsen aldeles alene, sammen med en du ellers kanskje kommuniserer mye med på hjemmebane, eller med barna dine – de vil elske denne lille leken. Øvelsen, eller leken, går ut på å separere budskapet ditt i fakta om hva du observerer der fra hengekøya (observasjon), hvilke fantasier og mentale bilder det skaper hos deg akkurat nå (fortolkning), og hva det gjør med deg (din reaksjon/følelser). Til slutt kan det være at det dukker opp et behov hos deg som du også kan sette ord på. Akkurat slik du gjør i hverdagen med dine medarbeidere og kolleger for å være tydelig og klar i ditt budskap, ikke sant?

Her er et eksempel jeg typisk kan komme til å se fra hengekøya på hytta i sommer:

Observasjon: Jeg ser en motorbåt med tre mennesker og en hund. Båten har kjørt frem og tilbake fire ganger. I båten ser jeg en kvinne som snakker høyt og vifter med armene. Det er en gutt i båten og en hund. Barnet holder tett rundt halsen på hunden. Bak rattet sitter en mann med solbriller og caps. Han snakker i mobiltelefon.

Fortolkning: Jeg får en fantasi om at dette er en “ny” familie som er på tur. De har akkurat startet ferien og har gledet seg til deilige dager på sjøen. Mannen som kjører har glemt GPS’en sin hjemme, og nå finner han ikke veien dit de skal. Kvinnen er hans nye kjæreste og hun er sint og kjefter på mannen fordi han er så glemsk og fordi hele ferien nå kommer til å bli et mareritt. Gutten, som er mannens sønn fra første ekteskap, liker ikke at kvinnen kjefter på pappa. Han er litt redd henne. Derfor søker han trøst og støtte i hunden, som i min fantasi heter Doffen. I kveld kommer ikke gutten til å ville spise middag fordi han er så lei seg. Han legger seg sulten og gråter seg i søvn, mens Doffen klunker ved hans side… Det var min fantasi og tolkning av det jeg så.

Reaksjon: Jeg blir lei meg og synes synd på gutten. Det er jo ikke hans skyld at pappa har fått ny kjæreste…

Behov: Jeg får lyst til å trøste ham.

Du og dine barn kan sikkert finne på mye morsommere historier ut fra hva dere observerer fra hengekøya (eller hvor dere måtte velge å leke denne leken)

Tips: Pass på at observasjons-stadiet bare inneholder fakta. F.eks. vil “jeg ser en sur dame” ha et element av fortolkning i seg. At damen er “sur” er din tolkning. Fakta er kanskje at hun har en munn som går litt nedover. Hun kan jo være i egne dype tanker, og egentlig ikke sur i det hele tatt, kan hun ikke?

Under fortolknings-stadiet kan du fantasere fritt og hemningsløst. Dette kommer ungene dine til å elske! Dessverre er det vel slik at vi også når vi ikke leker har en tendens til å legge litt for mye vår egen tolkning til grunn for det neste punktet som alltid vil komme på en eller annen måte – vår egen reaksjon/følelse. Ved å gå til reaksjons-stadiet via observasjon og fortolkning vil det være mye greiere for mottakeren av budskapet ditt å forstå hvorfor du reagerer som du gjør. Da er det også lettere å oppklare misforståelser eller gå inn i en konstruktiv og løsningsfokusert dialog. Og enda lettere er det hvis du faktisk setter klare ord på ditt behov som ligger bak følelsen din.

I sommer kan du øve deg alene eller med din livsledsager eller en god venn. Eller du kan gjøre det til en lek med barna. Når ferien er over er det bare å fortsette å separere budskapet ditt til glede for dine omgivelser som vil finne din kommunikasjon tydelig og klar.

God sommer!

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

2 replies on “Kommunikasjonslek i hengekøya”

Hei!

Leste historien din og syntes den ble fryktelig trist. Det sier imidlertid mer om deg som person enn de som var i båten. Kanskje var det en lykkelig gutt som var ute med faren sin og som fikk lov å ta med hunden som han var så veldig glad i.
Det som jeg imidlertid reagerte mest på var at denne “reisen” var vel så lite i øyeblikket som en kan være. Bevissthetstrening ville etter min mening ha vært å ligge i hengekøyen, lukte blomsterduften eller havets lukt, høre måkene skrike, biene summe, kjenne varmen i ansiktet osv. Bare en tanke fra meg.

Mvh
Marianne

Hei Marianne. Takk for at du leste denne kommunikasjonsøvelsen, eller leken som jeg har beskrevet den som her. Det er egentlig en svært alvorlig øvelse i å separere budskapet sitt i fakta, fortolkning, følelser og behov, noe jeg har trent hundrevis av ledere og medarbeidere i opp gjennom årene.

Du har faktisk helt rett når du sier at min fortolkning sier mer om meg enn om de menneskene jeg har en fortolkning om. Og slik er det alltid. Som observatør fortolker vi helt automatisk det vi observerer ut fra oss selv, og problemet er at vi veldig ofte tillegger de andre vår egen fortolkning som om det var sannheten om dem. I tillegg trigger en hendelse her og nå nesten alltid en følelse i oss. For å kommunisere tydelig er det derfor viktig å klare å skille mellom hva som er fakta, hva som er min egen fortolkning og hva som er mine følelser. Under følelsene ligger det også et behov.

For å kunne klare å separere budskapet, slik jeg har beskrevet, er jeg nødt til å være helt og fullt til stede i øyeblikket. Dersom jeg ikke er til stede og mitt ego får overta styringen, vil jeg alltid sause alle elementene sammen til én “sannhet” – og den er som regel veldig langt fra sannheten. Med andre ord, dette er til de grader en øvelse i tilstedeværelse, og den tar med alle de fire aspektene av oppmerksomhet/tilstedeværelse som jeg har beskrevet her: http://levebevisst.no/2010/03/fire-aspekter-av-tilstedev%c3%a6relse/

I kommunikasjonsøvelsen kan du godt leke litt med din fortolkning, særlig hvis du leker den med barn, så lenge du hele tiden er bevisst at det er din fortolkning. Men du skal selvsagt ikke finne på en følelse. Du kjenner etter hva du føler. Det krever tilstedeværelse.

Jeg liker også din lille oppmerksomhetsøvelse, eller bevissthetstrening som du kaller det, med å sanse alt som er rundt deg. Bare merk at det innebærer å trene på det sanselige aspektet av tilstedeværelse, slik jeg oppfatter det. Om du samtidig også observerer dine egne tanker (fortolkninger), følelser og behov som du får kontakt med mens du ligger der og sanser, ja da er du våken på alle fire aspektene og gjør i grunnen akkurat det jeg har prøvd å beskrive i denne kommunikasjonsøvelsen.

Finn din egen måte eller vei som fungerer for deg. Det er det viktigste. Det jeg skriver er aldri noe sannhet – bare en kilde til inspirasjon. Ha et fint nå!

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.