Categories
Mennesker

Sva marga – følg din vei

Velg din vei - sva margaDet finnes så mange ord, uttrykk, konsepter og ideer at vi ofte går oss vill. Vi forelsker oss i et konsept eller en modell, og glemmer hva modellen prøver å vise oss. Det er som å stoppe ved skiltet som viser veien til Roma, og tro du har nådd Roma. Det har du ikke. Du har funnet noe som peker mot det du søker. Stopp ikke ved skiltet. Følge veien. Følg din vei – sva marga.

Sva marga er et uttrykk i sanskrit og betyr din vei. Ordene har i flere år beveget seg sakte over PC-skjermen min hver gang jeg har stoppet opp lenge nok i arbeidet mitt til at skjermspareren slo inn. Ordene har fungert som en stadig påminnelse om å være tro mot meg selv. En påminnelse om å kjenne etter, om å sortere, velge og handle. En viktig påminnelse om stadig å søke svaret på spørsmålene: Hvem er jeg? Og hva er min oppgave her?

Reisen innover er en veldig spennende reise. En reise jeg tror aldri tar slutt. Det beytr ikke at du skal avstå fra å legge ut på den. Jeg tror ikke en gang du har noe valg. Reisen er livet, og det skjer nå. Det er mer et spørsmål om hvilken vei du vil ta. Vil du følge noen andres vei? Eller vil du følge din egen?

Bare du vet hva din vei er, hvor den går, hvilke avstikkere du trenger å lære fra, hvem du trenger å møte og hvilke kart du skal følge. Men det er mange som vil forsøke å forlede deg til å tro at de vet hvor din vei går. Mange tror de holder sannheten for deg og mange andre. Kanskje gjør jeg det selv? Derfor skal du ikke tro på noe av det jeg forteller deg. Du skal kjenne etter om det er sant for deg.

Jeg har gjort noen erfaringer på min vei som jeg gjerne deler med den som vil lytte – til inspirasjon. Jeg presenterer mine lesere og kursdeltagere for ord, uttrykk, teorier og modeller som har hjulpet meg på min vei. Hvis de hjelper deg er det flott. Bruk dem for det de er verdt. Hvis de ikke gir gjenklang hos deg, så la det bare ligge. Jeg holder ikke sannheten for andre enn meg selv.

Det som er viktig er hva du og jeg opplever, og hva det gjør med oss.
Hva vi kaller det er ikke viktig.

Heng deg ikke opp i ordene, men se hvor de peker.
Kjenn etter i deg selv til du føler det. Hvis de peker din vei så følg veien.
Sva marga.

——————————————

PS!
Denne filosofien og opplevelsen av sannhet er noe av grunnlaget for det jeg kaller Lederskap fra hjertet. Det er også grunnlaget for de vekstsamtaler jeg har med mennesker som vil utfolde sitt potensial.

PPS!
Uttrykket Sva marga fant jeg første gang i en sitatbok av Arne Næss med tittelen Sva marga – følg din vei. Jeg anbefaler boken som en kilde til inspirasjon, irritasjon og refleksjon.

I sanskrit er det et uttrykk, sva marga – din vei! Den veien kan du sannsynligvis ikke uttrykke med ord, men du føler det selv når du faller i grøften eller forlater veien på annen måte.

– Arne Næss, filosof

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

4 replies on “Sva marga – følg din vei”

Arne Næss er enm av mine mange favoritter som viser vei eller gjelper meg å følge stien jeg selv velger å gå uten ferdigprodusert kart og destinasjonspunkt.

Å gå min egen vei har ikke og er ikke alltid enkelt, i sær når den fører så til de grader bort fra hodet og inn i hjertet at valget gjør meg usikker på så mangt.

Det jeg er umåtelig takknemlig for, Geir, – er at det finnes bøker av Arne Næss og sva marga, og at det finnes en Geir H. Hagberg som av og til minner meg på ting jeg kan men har mistet bevisstheten på et lite øyeblikk.

Det gjør at det er enklere å gå min vei, trø opp min sti og følge hjertet mot det som er min oppgave og min “destinasjon”.

Takk min venn.

Kjære Barbro.
For meg ser det ut som du følger din helt egne vei på en utmerket måte – men da ser jeg det fra mitt hjerte selvfølgelig, og ikke fra ditt hode 😉

Jeg håper du fortsetter å følge din vei inn i hjertet. For ditt hjerte er godt for så mange. Takk for det.

Arne Næss sier i boken du nevner at det var Platon som sa sva marga.. Kan vi ha tillit til det, tror du? Uttrykket er styrkende på veien for meg – min vei..

Hei Brit.
Takk for kommentaren din. Mitt svar til deg er at for meg spiller det egentlig liten rolle hvem som skal ha sagt Sva marga, så lenge ordene minner meg på at jeg skal følge min egen vei. Det er ikke viktig hvor det kom fra først, men hva det gjør med meg nå.

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.