Categories
Mennesker Samfunn i endring

Den empatiske sivilisasjonen (video)

Er det mulig for oss å utvide vår empati til ikke lenger bare å gjelde vårt eget folk (nasjonen) eller de nærmeste (Europa), men til å gjelde alle mennesker og alle levende vesener (dyr, planter, organismer) på planeten jorden? Som det antydes i dette RSA Animate videoforedraget tror også jeg at det er det eneste som kan redde oss fra å ødelegge vårt eget livsgrunnlag. Den empatiske sivilisasjonen er det neste trinnet i vår utvikling der hele menneskeheten er enheten vi føler oss hjemme i. Vi er i bunn og grunn bare ett folk, og vi har bare én planet å bo på (inntil videre i alle fall).

Se denne flotte animerte videoen av et spennende foredrag om et viktig tema. Og hvis du liker det du ser og hører, del det gjerne med dine venner på sosiale medier. Takk.

 

Klikk for flere videoklipp Klikk for flere lydklipp

Likte du denne videoen?
Del den med dine venner på sosiale medier og hjelp oss å spre budskapet. Takk!

By LeveBevisst.no

Denne artikkelen er lagt ut av redaksjonen i LeveBevisst.no

3 replies on “Den empatiske sivilisasjonen (video)”

Dette er en av RSA videoene jeg liker best. Det eneste jeg lurer på er om den solidariske empatien oppstår i møtet med fremmede. Altså, når jeg er i Bergen, føler jeg ikke så stor tilknytting til en annen random bergenser, men er jeg i Oslo og hører en bergenser føler jeg plutselig en større tilknytting. Det samme gjelder hvis jeg f.eks er i Roma, og treffer en østlending.

Jeg sier ikke at det nødvendigvis er slikt, men det er en side av saken jeg føler burde vært belyst.

Jeg opplever at dette er et spørsmål om bevissthet og en opplevelse av enhet som det motsatte av seperasjon – altså at alle mennesker i bunn og grunn er ett – helt uavhengig av om du er østlending eller bergenser, fra Roma eller fra Shanghai. Jeg føler ikke lenger bare tilknytning til andre fra østlandet (uansett hvor de er), men til alle mennesker rett og slett fordi de er mennesker. Vi er én menneskehet – og også ett med naturen.

Jeg er litt enig i noe min venn Dag Andersen sier, nemlig at nasjonalstaten er noe av det mest barnslige vi mennesker har konstruert og sloss for. Og som Bruce Lipton også sa sist han var i Norge: Den neste enheten vi kommer til å føle tilknytning til er “humanity”. Men det krever en aldri så liten oppvåkning der vi kommer ut av vår ego-styrte seperasjon og føler enhet med alt – tror jeg.

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.