Categories
Samfunn i endring

Nå kan du gjøre et verdivalg

I dag ble jeg inspirert til å snakke om hvordan du kan gjøre et verdivalg som virkelig teller.

Jeg pleier vanligvis ikke å snakke om politikk på LeveBevisst.no, men denne gangen kan jeg ikke la være. Det er simpelthen for viktig for fremtiden vår, og ikke minst for fremtiden til våre barn og barnebarn.

Jeg har selv to barn, og jeg kjenner hvor vikitig det er for meg at de får muligheten til å leve i en verden med ren natur, ren mat, god helse og en mer helhetlig livsanskuelse med reell respekt for mangfold og ulike behov.

Jeg liker ikke at noen store aktører i næringslivet skal få berike seg på bekostning av klodens klima, rent vann, biologisk mangfold og like menneskerettigheter for alle. Jeg liker heller ikke løsninger som så tydelig bærer preg av frykt for det fremmede og klare ønsker om å separere oss fra alle med en annerledes kulturbakgrunn enn vår egen. Noen kaller det for fremskritt. Jeg kaller det kulturelt tilbakeskritt.

Nå på mandag 9. september er det Stortingsvalg. Da ønsker jeg meg slutt på frykt- og grådighetssamfunnet.

Du kan bidra til at det blir et reelt verdivalg

De tradisjonelle blokkene – venstresiden mot høyresiden – tilbyr egentlig ikke noe reelt verdivalg. De vil gjerne ha deg til å tro det, men faktum er at nesten alle de tradisjonelle partiene stort sett er enige om én felles verdi – mer av det samme. Det er business as ususal, med litt ulike valg av virkemidler. Men pila peker i den samme retningen, mot fortsatt vekst. Og det er ikke mot en bærekraftig fremtid.

Det må en radikal endring til i både forbruk, jordbruk og matproduksjon, og ikke minst i valg av energikilder. Oljealderen må – og vil – ta slutt før oljen tar slutt. Det må Norge som oljeeksporterende land begynne å omstille seg for. Ifølge Tony Seba, en energi ekspert fra Stanford University, vil solkraft gjøre fossilt brennstoff avleggs innen 2030. Det er ikke så veldig lenge til.

Vi trenger en myk overgang fra vår oljeøkonomi til en økonomi basert på grønne jobber, og den overgangen må vi starte på raskere enn de fleste partiene i Norge ser ut til å ønske seg.

Slik jeg oppfatter det, er Miljøpartiet de grønne den eneste garantisten for at dette temaet blir tilstrekkelig raskt løftet opp på den politiske agendaen. Det handler om Norges fremtid, og om en global klima-fremtid. Derfor vil jeg stemme på Miljøpartiet de grønne på mandag.

Kaster jeg bort stemmen min?

Det er mulig du tenker at en stemme til de grønne er en bortkastet stemme fordi de er så små, og fordi de ikke har en god nok politikk på alle områder? Jeg forstår at det er lett å tenke slik. Det har jeg også gjort. Men jeg tror ikke det er et riktig bilde nå.

Miljøpartiet de grønne ligger i år an til å få minst én representant inn på tinget. Med din og min stemme kan de fort passere sperregrensen og få utjevningsmandater. Da kan de få en Stortingsgruppe på mellom 6-10 personer. Uansett blir de ikke store nok til å styre uten et korrigerende samarbeid med mer erfarne partier. Derimot kan de bli store nok til å vise alle norske politikere, uavhengig av parti, hvilke verdier for fremtiden som er viktig for en økende andel av det norske folk. De kan dermed bidra til å sette ny kurs i politikken.

De tre partiene med sterkest miljøpolitikk er Miljøpartiet de grønne, Venstre og SV. Av disse mener jeg Miljøpartiet de grønne er det eneste som egentlig representerer en ny bevissthet og nye verdier i den norske politikken fordi deres miljøpolitikk ikke bygger på mer av det samme, men faktisk endring.

Selv med én prepresentant på Stortinget vil Miljøpartiet de grønne utgjøre en forskjell. Og passerer de sperregrensen kan de bli en svært viktig endringskraft som fremtidige generasjoner vil takke oss for. Din stemme på mandag er en stemme for fremtiden.

Min oppfordring til deg er derfor: Tenk Nytt – Stem Grønt.

Godt valg!

signatur Geir


Les også

Likte du denne artikkelen?
Del den med dine venner på sosiale medier og hjelp oss å spre budskapet. Takk!

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

4 replies on “Nå kan du gjøre et verdivalg”

Politikere som diskuterer på tv er dårlige forbilder for oss som er bevisst. Man må tenke nøye gjennom hva man involverer seg i når velger å følge disse menneskene. Jeg for min del vasker ansiktet om morgenen og vil ikke ha det møkkete.:-)
Fokus på verdien til mennesker som ikke stemmer hadde jeg gjerne ville lese om. Hilsen leiv

Hei Leiv Olav
Jeg er enig i at politikere er dårlige forbilder når de krangler og slår hverandre i hodet med ord på TV. Jeg opplever at MDGs talspersoner og måten MDG svarer på i sosiale medier er annerledes, mer raus og ikke i kamp-modus hele tiden. Det liker jeg.

Hva det er du vil lese mer om vet jeg ikke helt om jeg skjønte? Jeg tenker at alle mennesker har lik verdi helt uavhengig av om de stemmer eller ikke. Samtidig synes jeg det er fint at folk bruker stemmeretten fordi vårt demokratiske system bygger på at så mange som mulig gjør nettopp det.

Godt valg på mandag!

Jeg mener vi burde lære hverandre å tenke selv , ikke å la andre tenke for oss. Det finnes et system som går ut på å hjelpe naboen sin. Et system som man må tenke seg frem til.
Dette har fulgt menneskene gjennom tusenvis av år og det har aldri feilet.
En arv som vi må ta vare på.
Utenfor dette finnes mennesker som mener krig er nødvendig, grenser er nødvendig og at uten styre hadde vi ikke overlevd.
Dette når styret har vært her nesten helt siden begynnelse.
Kunsten er å la naturen være med å bestemme. Da vil ting gå av seg selv.
Naturen vinner jo uansett til slutt.
Takk for du har skapt en plass vi alle hører til. Er stor fan av Levebevisst.no.
Hilsen leiv

Takk Leiv
Det med å hjelpe hverandre, gi og støtte hverandre og dermed bygge opp et bærekraftig system som skaper fellesskap er jeg veldig opptatt av. Derfor har jeg også skrevet og delt flere artikler om gaveøkonomi i det siste, f.eks. her: http://levebevisst.no/2013/08/last-ned-gratis-e-bok-oppdag-hva-vi-har-mistet-og-hva-vi-kan-gjenvinne/ og denne http://levebevisst.no/2013/08/25-mater-du-kan-ta-del-i-gaveokonomien-pa/

Takk for at du så entusiastisk følger LeveBevisst.no
Vi trenger hverandre!

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.