Categories
Mindfulness Utvalgte artikler

Fire aspekter av tilstedeværelse

For noen år siden ”oppdaget” jeg kraften i tilstedeværelse. Kraften i å være fullt og helt HER og NÅ, oppmerksom på øyeblikket og det som ER. Jeg oppdaget hva tilstedeværelse innebærer, hvilke dybder og nyanser det er i tilstedeværelse og hvordan tilstedeværelse er selve portalen til et godt, harmonisk og skapende liv. Det var en livsendrende oppdagelse!

Å si at jeg oppdaget tilstedeværelse er egentlig feil. I beste fall gjenoppdaget jeg det. Men mer korrekt er vel at jeg ble bevisst hva tilstedeværelse innebærer. Alle mennesker opplever å være til stede i ulike situasjoner i kortere eller lengre øyeblikk. Det var selvsagt jeg også før jeg ble det bevisst. Jeg kunne være fullt og helt til stede og oppslukt i en oppgave jeg utførte, eller på tur i naturen, og hvis alt ”stemte” også i en samtale – noen ganger. Men det var ikke bevisst. Det skjedde mer som en naturlig prosess som inntraff i heldige øyeblikk.

For det meste var hodet mitt fylt av tanker og indre dialoger, følelsene mine herjet med meg og førte meg i en periode langt inn i depresjonens destruktive favntak, og intuisjon var noe jeg trodde jeg ikke hadde. Det påvirket livet mitt på en måte jeg ikke likte. Det måtte være mer! Kjenner du deg igjen i noe av dette? Hvis du gjør det tror jeg du er i samme båt som de fleste av oss. Det er kanskje på tide å gå i land? På tide å gjenoppdage livet! På tide å komme ”hjem”…

La oss starte med å se på hva tilstedeværelse kan være
Den som vekket min bevissthet om tilstedeværelse var forfatteren og filosofen Eckhart Tolle med sine bøker “Det er nå du lever” og “En ny jord“. Men det var bare min inngang til dette. Det finnes så mange flere. Meditasjon, yoga, chai-chi, naturen, bønn, osv. Alle må finne sin vei, og alle veier er like gode hvis den er god for deg.

Uansett hvilken inngang du velger tror jeg du vil kunne kjenne igjen ulike aspekter av tilstedeværelse. De ulike aspektene jeg snakker om er sikkert ikke utfyllende om hva tilstedeværelse kan være, men jeg tror de kan hjelpe oss å gjenkjenne tilstedeværelse i hverdagen. Du kjenner dem helt sikkert godt igjen fra dine egne erfaringer.

Når jeg snakker om aspekter av tilstedeværelse pleier jeg å ta utgangspunkt i de fire funksjonene som Carl Gustav Jung har lært oss om – FØLELSER, TENKNING, SANSNING og INTUISJON.

Sansende tilstedeværelse
Dette aspektet av tilstedeværelse gir deg mulighet til å nyte og ha glede av det du opplever rundt deg. Det handler om å være tilstede med sine fysiske sanser, høre alle lyder, lukte blomstene, trærne og for eksempel vannet.

Å ta inn landskapet med alle sansene åpn

Utenfor mitt kontor renner Akerselva med sin storslåtte foss ved Mølla. Når jeg kommer gående om morgenen stopper jeg (nesten) alltid opp ved fossen der vannmolekylene slynges ut i luften over et stort område rundt fossen. Når jeg er helt nærværende i øyeblikket og alle mine sanser er skjerpet så kan jeg selvsagt høre fossen (det er vanskelig å unngå), se vannmassene som kastes mot steinene i elva, kjenne vannspruten som dusjer meg lett i ansiktet, jeg kunne selvsagt ha smakt på vannet hvis jeg ville (men det gjør jeg ikke) og jeg kan faktisk lukte det friske ferskvannet som slynges som små vannmolekyler rundt i luften. Jeg elsker den lukten av ferskvann – rett fra Maridalsvannet, Oslos drikkevannskilde. Jeg elsker lukten av salt sjø også, men det å lukte ferskvann på denne måten er en unik opplevelse for meg. Da er jeg virkelig til stede med alle sansene mine – og jeg nyter det.

Mental tilstedeværelse
Dette aspektet av tilstedeværelse hjelper deg å redusere stress, og det øker kvaliteten i det du gjør. Det handler om tankene som fyller hodet vårt, de indre dialogene vi har med oss selv (gjerne i en klagende tone) og våre dømmende vurderinger av mennesker og situasjoner rundt oss.

Hvor ofte snakker du til deg selv om noe som allerede har passert og nå er fortid? Eller bekymrer du deg for noe som ligger frem i tid, eller tenker på den neste oppgaven du burde gjøre? Slike tanker tar oppmerksomheten bort fra øyeblikket og det vi holder på med akkurat nå. Redusert oppmerksomhet på oppgaven fører til lavere kvalitet på resultatet. Og det igjen kan føre til lavere mestringsfølelse og stress. Et tips: Begynn å observere tankene dine. Legg merke til hvor ofte tankene dine er et annet sted enn akkurat her og nå. Ta tilbake kontrollen over tankene så ikke tankene kontrollerer deg. Når du observerer en tanke, aksepter den for det den er, og slipp den. Eller la den seile av sted som en sky på himmelen.

Emosjonell tilstedeværelse
Dette aspektet av tilstedeværelse gir deg mindre emosjonell ”lidelse” og øker kvaliteten i din kommunikasjon og dine relasjoner. Det handler om å være oppmerksom på de følelser og emosjonelle reaksjoner som oppstår i oss.

Altså å gjenkjenne følelsen som ligger bak den reaksjonen du har, for eksempel i kommunikasjon med et annet menneske. Det handler også om å godta følelser for det de er – varsellamper og nyttige bærere av informasjon om våre behov. På samme måte som med tankene kan jeg observere mine egne følelser, akseptere dem og slippe dem. Det betyr ikke at det blir færre følelser og mindre ”lidelse”, men det behøver ikke lenger å styre meg og mitt liv. Ken Wilber sier noe sånt som dette: ”The more you develop the more it hurts, but the less you bother”.

Intuitiv tilstedeværelse
Dette aspektet av tilstedeværelse gir deg anledning til å se et større mulighetsbilde, oppfatte det umanifesterte og, ikke minst, til å transformere egne indre blokkeringer og forløse ditt fulle potensial.

Du er ikke tankene dine (Descartes tok feil). Du er ikke følelsene dine heller. Du er mye mer! Se om du kan bli oppmerksom på den eller det som er oppmerksom på tankene, følelsene og det sanselige. Det er her vi finner den virkelige dybden i tilstedeværelse. Det er her du kommer ”hjem”. Det er gjennom den intuitive tilstedeværelsen at du finner svaret på et av de store spørsmålene: Hvem er jeg? Når du har erfart det kan du virkelig transformere ditt liv! Og akkurat som jeg selv hadde erfart dette mange ganger før jeg ble bevisst hva tilstedeværelse innebærer, kan det være at du har erfart dette mange ganger. Men selv visste jeg ikke hva jeg hadde erfart og la derfor ikke særlig vekt på det i mitt liv. Det var først da jeg ble bevisst hva det dreier seg om at jeg skjønte hva jeg faktisk hadde erfart. Og slik tror jeg det er med mange ting for mange av oss. Vi lever som i søvne og er ikke helt oppmerksomme på hva som er virkelig rundt oss. For meg ble det på tide å våkne opp! Hvordan er det med deg? Er du våken?

———————————————————————————-

Aktuelle linker

———————————————————————————-

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.