Categories
Øvelser & Tips

En øvelse i takknemlighet

Ønsker du å føle deg bedre, oppnå målene dine lettere, få bedre helse og økt velvære?

Da kan det være lurt å trene opp din bevissthet om det å være takknemlig. Det gjør du ved systematisk å øke din oppmerksomhet på små og viktige ting i livet ditt, slik at de begynner å fylle deg med glede.

Prøv følgende lille øvelse

Skaff deg en liten notatbok som du tar frem hver kveld, eller i det minste et par ganger i uken. Før du legger deg setter du deg ned i stillhet i et par minutter. Rett oppmerksomheten mot pusten din og kjenn innover i deg selv. Deretter skriver du ned 3-5 ting du er takknemlig for den dagen.

Øverst på arket kan du skrive: “I dag er jeg takknemlig for…”

Her er noen få eksempler plukket litt tilfeldig fra min egen notisbok:

  • …at påskeliljene på terrassen slo ut i blomst i dag og gjorde meg glad
  • …den hjelpen jeg fikk av naboen
  • …at cherrytomatene i hagen var modne akkurat når jeg trengte dem
  • …det magiske øyeblikket jeg hadde med sønnen min i ettermiddag”
  • …den fine samtalen jeg hadde med min kollega i dag

Som du ser behøver det ikke være store ting du er takknemlig for. En liten opplevelse, et kort lykkeblaff, en gest fra en person eller en mulighet som bød seg fortjener alle din takknemlighet. Det gjør også de store tingene…

  • …at universet gir meg alt jeg trenger
  • …jobben jeg har fått som lærer meg så mye
  • …kjæresten min som alltid er der for meg
  • …at jeg fortsatt har livet, og det er godt

Hva du er takknemlig for akkurat i dag vet bare du. Og etterhvert er jeg sikker på at det blir heller vanskelig å begrense seg til bare noen få ting å skrive ned hver kveld.

Har du noen å dele din takknemlighet med?

Dersom du har en partner, ektefelle eller god venn du kan gjøre denne øvelsen med kan dere dele deres takknemlighet med hverandre. Gi hverandre først et par minutter i stillhet. Rett oppmerksomheten mot pusten og kjenn innover i deg selv.

Når dere er klare begynner f.eks. du å fortelle hva du er takknemlig for. Den andre lytter uten å kommentere eller stille spørsmål (dette er viktig). Etterpå bytter dere, og du lytter uten å kommentere eller stille spørsmål. Bare vær der for hverandre under delingen. Det er ikke nødvendig å snakke mer om det etterpå, men selvsagt kan dere gjøre det dersom begge ønsker det. Respekter hverandres behov – og dere vil få noen fine delingsstunder sammen.

Lykke til med øvelsen!
hjertelig hilsen
signatur GeirKlikk for flere øvelser & tips

PS!
Nå skal jeg finne frem min lille bok å skrive ned mine fem ting jeg er takknemlig for i dag. Jeg er f.eks. takknemlig for at du leste dette!

Har du prøvd denne øvelsen?
Del dine erfaringer med nye lesere (bruk kommentarfeltet). Takk for at du deler!

Hvis du likte å lese dette vil du kanskje også like disse:

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

3 replies on “En øvelse i takknemlighet”

Takk for fin post. Det er ikke tvil om at takknemlighet øker velværet/livskvaliteten. Ett eller annet sted henviste du til amerikanere og det å være takknemlig. De er nok flinkere til det enn oss, bare tenk på Thanksgiving, men skiller også mellom thankfulness (for det jeg har “fått”) og gratitude (for det jeg kommer til å få).

Takk Peter, for en språklig oppklaring som jeg faktisk ikke var klar over. På det området er tydeligvis engelsk et rikere språk enn norsk. Sier det noe om vårt (manglende) fokus på takknemlighet mon tro…?

Hei Geir,
Jeg har nettopp “oppdaget” deg og din måte å reflektere på. På swahili sier mann at takknemlighet råtner aldri. Med andre ord det du har sagt for 6 år siden virker fremdeles. Takk skal du ha
Lukusa

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.