Categories
Omtale av filmer

Avatar – en film i mange dimensjoner

Avatar filmplakat

Det er sjelden jeg kommer så begeistret ut av kinoen som da jeg forlot den store THX salen på Colosseum kino etter å ha sett Avatar i 3D. Dette er en storslått filmopplevelse, både visuelt og innholdsmessig. Bare du ser forbi den klassiske Hollywood fortellingen om helter og skurker i væpnet konflikt med hverandre. Her er langt flere enn tre dimensjoner å få med seg. Og nettopp det gjør filmen spennende synes jeg.

Jeg kan ikke unngå å se det interessante i at nettopp denne filmen er laget i 3D. De fleste filmer frem til nå (med unntak av noen litt dårlige forsøk) har vært fremstilt i 2D. Altså har en “tredimensjonal” historie blitt fremstilt på en todimensjonal film.

Avatar gir oss fortellingen om folket Na’vi på den fremmede månen Pandorea som lever i, og forholder seg til en multidimensjonal virkelighet (altså mange fler enn tre dimensjoner). Dette blir fremstilt på en tredimensjonal film, nesten som om det krever én dimensjon mer på fremvisningen for at vi skal få med oss de andre dimensjonene som ofte ligger litt skjult for oss. Det er nok litt enkelt sagt, men likevel en morsom tanke synes jeg.

En innfødt Na'vi på månen Pandora

Alt dette betyr kanskje ikke annet enn at filmindustrien er i full fart inn i en ny tid med tredimensjonale fremstillinger av virkeligheten, men på den annen side: Det kan også bety at vi som menneskehet er i full fart inn i forståelsen av at vi lever i et multidimensjonalt univers der det vi observerer med våre fysiske sanser som lengde, høyde, dybde og en opplevelse av tid (the time-space continium) bare utgjør en liten del av den totale virkeligheten?

Hovedpersonen i filmen, en amerikansk soldat i rullestol, blir manifestert som Na’vi gjennom sin avatar (en fremdyrket Na’vi kropp) som han besjeler når han legger seg inn i en sovekapsel koblet til hans hjerne. Så lenge han som menneske sover blir hele hans væren projisert over i hans avatar som Na’vi. Alt han opplever, utfordres av og lærer som Na’vi beriker og utvikler hans bevissthet som menneske. Her ligger det med andre ord minst én dimensjon bak den/de dimensjonene han opplever gjennom sin avatar. Det får meg til å undres; Hvem sin avatar er jeg? Fra hvilken dimensjon er jeg projisert?

Jeg Ser deg

Na’vi folket har lært noe vi også kan ha godt av å lære oss. Det handler om å respektere hverandre for den vi ER, akseptere hverandres forskjeller og ulike behov – rett og slett å SE hverandre. I Avatar sier Na’vi’ene i dyp respekt til hverandre: I See you. Det ligger noe dypt, ekte og viktig i den lille setningen. Det handler om å være fullt til stede med den andre og se personen og alt rundt seg fritt for egoets tilsløring og fordømmelse. Om vi bare kunne leve slik i større grad selv. Hvilken verden ville ikke da åpenbare seg? Hvilke muligheter ville kunne realiseres? Og med en slik grad av oppmerksomhet ville vi kanskje oppdage og være mer åpne for flere dimensjoner av virkeligheten enn vi er i dag? Jeg ønsker meg til Pandora…

Scene fra Avatar – en visuelt vakker film

 

Visuelle effekter og filmatiske knep

James Cameron, som også skapte Titanic, har laget en storslått film som er spekket med herlig ny teknologi for de som liker tekniske duppe-dingser med gjennomsiktige dataskjermer, skjermbilder du bare drar med hånden fra én skjerm til en annen osv. Morsomt nok, men ikke det viktige ved filmen synes jeg.

Derimot liker jeg godt hvordan Cameron rent filmatisk viser oss hvordan Na’vi’ene er koblet til alt rundt seg – hele naturen – gjennom energi og informasjon. Koblingen skjer ved at små glassaktige tråder som kommer ut fra enden av den lange hestehalen alle Na’vi’er har, fletter seg sammen med tilsvarende glassaktige tråder hos både dyr og planter (se video nedenfor). Dermed er de energetisk sammenkoblet og kan kommunisere på ren intensjon og ved tankens kraft. Avatar er en film jeg er sikker på vil kunne gi meg nye innsikter ved å se den flere ganger. Den kommer nok snart inn i huset her som DVD.

Du kan jo begynne med å se filmen selv. Kanskje gir den resonans i deg og kanskje gjenkjenner du noe du har erfart selv. Den traff i alle fall meg og min kollega som jeg så filmen sammen med!

Offisiell film trailer

 

Andre innfallsvinkler til filmen

Mens jeg skrev denne filmomtalen kom jeg over en annen blogg som også tar for seg filmen Avatar. Da oppdaget jeg at det med litt andre briller enn mine egne er mulig å se helt andre ting i denne filmen. Bloggen Feminist Philosophers kritiserer Cameron for å ha laget en rasistisk, kvinnefiendtlig og imperialistisk film, samtidig som den overhodet ikke har øye for de sidene ved filmen som jeg har snakket om her. Vi ser verden forskjellig. Det er spennende! Det er interessant å få flere vinklinger, og jeg anbefaler deg å ta en titt på det som står der. Les også alle kommentarene til bloggen. Det er der det interessante ligger.

Kort oppsummert

Avatar er en fantastisk film. Den er nydelig for øyet. Den er god for hjertet. Den er interessant for den som vil se litt dypere enn historien på overflaten. Den kan gi drømmer om potensialet for en bedre fremtid for oss mennesker. Den kan gi håp. Gå å se den på kino om du rekker (helst i 3D) eller kjøp den på DVD eller Blu-Ray og nyt den hjemme med noen du er glad i.

Har du sett filmen selv?
Del gjerne dine meninger om filmen.
Benytt kommentarfeltet nedenfor. Takk :-)

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

4 replies on “Avatar – en film i mange dimensjoner”

Takk for en god nettside, Geir. Jeg fikk en kompis, en lidenskapelig naturvernsaktivist, til å skrive en anmeldelse av denne filmen i en maskulin arketypisk kontekst til min nettside Masculinity Movies. Som så mange andre romantiserer han handlingen litt, men artikkelen er god: http://www.masculinity-movies.com/movie-database/avatar.

Jeg vil også nevne at Ken Wilber har en interessant analyse av filmen der han påpeker alle måtene vi lar oss hypnotisere til å se på vår egen kultur som det verste som noengang har skjedd verden. Den samme kulturen som står for kapitalismen er f.eks den første kulturen som avskaffet slaveri. Det er mye å tenke på der. Den finnes her: http://integrallife.com/node/76548

Når det gjelder anklager om rasisme og kvinnefiendtlighet tar jeg det lite alvorlig. Er det noe Avatar gjør så er det å vise fram et maskulint paradigme (industrialisme) fra sin verste skyggeskide og et feminint paradigme (naturreligion) fra sitt flotteste. Det er et urettferdig grep, men det ble en knallgod historie ut av det. Og med nok innhold om initieringsriter til at den var verdt å skrive om på Masculinity Movies.

Eivind

Hei Eivind
Takk for din kommentar og for linker til flere spennende omtaler av denne filmen. Det er artig å se hvordan vi alle har våre egne innfallsvinkler til det vi opplever, som f.eks. hvordan vi opplever en film som Avatar. Hva vi legger merke til i filmen er selvsagt avhengig av hva som er viktig for oss selv i livet på det tidspunktet vi ser den. Derfor kan det være spennende å se gode filmer om igjen noen år senere. Mon tro hva du legger merke til da?

En fin website du har også. Flott for mannfolk som ønsker å utforske sin maskulinitet gjennom film.

Jeg ELSKET Avatar. Det var vondt at filmen sluttet, for jeg hadde lyst til å bli igjen der. Og selvfølgelig har jeg sett den igjen. Og igjen. Og igjen…

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.