Categories
Mindfulness Øvelser & Tips

Øvelse: Gjør alt veldig sakte

Verden vi lever i består av informasjon. Noe av denne informasjonen plukker vi opp, men svært mye av den får vi ikke tak i. Hvor mye informasjon du fanger opp avgjøres i stor grad av hvilken fart du har når du observer verden.

Når vi gjør ting veldig fort går alt litt på automatikk. Da er vi ofte ikke til stede i det vi gjør, og vi mister kraft og glede. Derfor er det fint å gjøre det til en vane å sette ned tempoet av og til. Det handler denne øvelse om.

Det er litt som å gå tur i skogen: Hvis du løper avgårde på stien får du stort sett bare med deg informasjon om de steinene og røttene du prøver å unngå å snuble i. Dersom du setter ned tempoet til rask gange oppdager du også noe av det som er utenfor stien, slik som et brukket tre, en stor maurtue, et lite vann osv. Hvis du setter ned tempoet enda en gang og går i rolig tempo, vil du fange opp enda mer informasjon om det som er rundt deg. Hvis du ønsker å fange opp alle detaljer og oppdage enda mer av alt det spennende som skjer i skogen, kan du begynne å bevege deg med museskritt. Da vil masse ny informasjon strømme til deg. Du vil legge merke til maurene som krysser stien, kanskje hører du en fugl som letter inni skogen, du ser en harepus eller du oppdager sopp, bær og små markblomster. Er du heldig kan du kanskje høre trærne snakke til deg…

Mange ting som sansene våre vanligvis ikke får med seg blir med ett åpenbart for oss når vi setter ned tempoet. Men også tankene våre blir tydeligere for oss når vi setter ned farten. Og vi får bedre kontakt med følelsene våre og kan lettere tappe dem for den informasjonen de har til oss om våre behov. Også den intuitive informasjonen blir tydeligere for oss eller lettere å få tak i når tempoet inni oss settes ned. Og den letteste måten å sette ned tempoet inni oss er å sette ned tempoet utenfor oss – altså i det vi gjør.

Slik gjør du

  1. Velg en hvilken som helst aktivitet på en helt vanlig dag:  Ta en dusj og vaske håret. Kle på deg. Spise maten din. Gå til bussen (beregn god tid). Gå til kopimaskinen, kopiere, sortere og stifte. Gå å hente en kopp kaffe og drikke den. Tømme oppvaskmaskinen. Henge opp tøy. Lage mat. Osv.
  2. Gjør aktiviteten akkurat slik du alltid pleier å gjøre den, men sett ned hastigheten på alle dine bevegelser til en fjerdedel av vanlig tempo, eller saktere. Start med å halvere farten, så halverer du farten igjen (det blir kvart fart).
  3. Bli oppmerksom på alle detaljene involvert i aktiviteten, bevegelsene til de enkelte muskler, hva som skjer i kroppen din, alt du kan fange opp med sansene dine (se, høre, lukte, smake, føle), tankene og følelsene som følger med osv.
  4. Gjennomfør øvelsen over flere minutter (3-8 minutter er fint).
  5. Fortsett deretter dagen din på vanlig måte.

Gjør gjerne øvelsen flere ganger hver dag i 7-10 dager. Er du heldig vil du gjenoppdage en hel verden av fabelaktige sanseinntrykk gjemt bort i de minste aktiviteter. Er du ekstra heldig vil du også oppdage viktige ting i deg selv – og om deg selv.

God oppdagelsesferd!
hjertelig hilsen
signatur GeirKlikk for flere øvelser & tips

Har du prøvd denne øvelsen?
Del dine erfaringer med nye lesere (bruk kommentarfeltet). Takk for at du deler!

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

2 replies on “Øvelse: Gjør alt veldig sakte”

Jeg har brukt denne øvelsen, og kan virkelig anbefale den. Hverdagen ser plutselig helt anderledes ut, også etter at øvelsen er ferdig. Takk for at du minte meg på den 🙂

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.