Categories
Mindfulness Øvelser & Tips

Øvelse: Har jeg et problem akkurat nå?

Denne pinsen har jeg vært på hytta med familien. Det var som vanlig et godt avbrekk fra hverdagen, og stort sett var det enkelt å legge fra seg problemene fra jobb og ulike prosjekter. Stort sett, men ikke hele tiden.

Flere ganger har jeg stoppet meg selv midt i en tankerekke om noe som slett ikke handlet om her og nå, og stilt meg selv spørsmålet: Har jeg egentlig et problem akkurat nå?

Hvorfor skal jeg stille meg det spørsmålet?

Jo, fordi jeg lett kan bruke mye energi på, og bli stresset av, problemer som ikke er virkelige her og nå. At de ikke er virkelige betyr bare at de ikke egentlig er et problem jeg kan løse akkurat nå i dette øyeblikket. Kanskje er det en oppgave jeg vet jeg vil komme til å måtte løse neste uke, men som opptar tankene mine nå. Dermed klarer jeg ikke å være fullt og helt til stede der jeg er. Da kan denne øvelsen hjelpe meg tilbake dit jeg er – til øyeblikket her og nå.

Slik gjør du:

  1. Pust sakte inn mens du teller til fire.
  2. Hold pusten i ett sekund.
  3. Pust så sakte ut mens du teller til fire.
  4. Gjenta pusten tre ganger.
  5. Så stiller du deg selv spørsmålet: Har jeg et problem akkurat nå?

Hvis svaret er NEI – bare fortsett å være her og nå.

Hvis svaret er JA – håndter problemet nå ved å forholde deg til det som er virkelig i øyeblikket. Hvis du da oppdager at problemet likevel ikke kan løses her og nå (fordi problemet f.eks. egentlig er i morgen) så gjenta hele øvelsen en gang til.

Ha et godt NÅ!

 

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

4 replies on “Øvelse: Har jeg et problem akkurat nå?”

hei igjen, Geir:)
jeg har (lenge!) lett ette den rette pusteøvelsen for meg,
når jeg prøver kontakte pusteankeret, knyter deg seg i brystet og gjør vondt..
men denne, så enkel, så kraftfull!
tellinga gir god rytme, og man fokuserer både på å kjenne pusten, men også på å telle,
bruker den når jeg skal finne roen og være her og nå
fantastisk!
tusen takk!:’)

Så fantastisk flott at det virker for deg Elisabeth.
Og så fint at du deler din opplevelse her med oss andre. Jeg blir både glad og inspirert av å lese det du skriver.

Fortsett å puste.
Fortsett å dele.
Fortsett å leve!

Hei. Jeg prøvde også dette. Men synes det er vanskelig fordi jeg har problemer med pusten. Har trykk i brystet og høy hvilepuls. Er under utredning for alvorlige sykdommer og er så redd…men jeg skal lese mer her inne:)

Kjære Trulte
Jeg forstår at du er redd når du nå går og venter på svar på din utredning. Det er naturlig å være redd i en slik situasjon. Det er derfor fint at du klarer å kjenne på og sette ord på at du er redd. Se om du også kan anerkjenne at du er redd, om du kan romme redselen og godta den for akkurat det den er; en følelse av redsel.

Når du gjør dette behøver du ikke gjøre noe spesielt med pusten din. Du trenger ikke å telle eller puste på noen spesiell måte. Bare legg merke til pusten din. Observer hvordan pusten går inn og ut. Legg merke til om du puster kun med toppen av lungene eller om du puster helt ned i magen. Du trenger ikke å endre noe med pusten din, bare legg merke til den og vær med den. La pusten lede deg til ro, og legg merke til hvordan det er med trykket i brystet og med hvilepulsen din mens du gjør dette.

Det er alt. Bare vær med det. Det er ingen prestasjon i det, ingen ting du kan gjøre feil. Tillat deg selv og slippe taket, og bare være.

Jeg ønsker deg lykke til med utredningen din og alt godt.
I kjærlighet.
Geir

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.