Categories
Mennesker Samfunn i endring

Halloween – godt, eller bare et knep?

Halloween gresskarlyktUte er det mørkt, men mildt. Klokken er bare fem om ettermiddagen. Vi har tent et par lykter og satt ut et lysende gresskar. En glassbolle er fylt opp med godteri og står klar på kjøkkenet. Vi vet at det er like før det braker løs, og vi liker det ikke helt. Denne kvelden har en guffen bismak. I kveld er det halloween.

Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften. Ordet halloween stammer fra det engelske All Hallow Even, (All) Hallows Eve eller All Saints Eve, det vil si «alle helliges kveld» (ref. Wikipedia).

Etter min mening ser det ikke ut som det er så mye “hellig” igjen av denne feiringen slik den fremstår i det moderne Norge i dag. Fører vår feiring av halloween i 2010 noe godt med seg i det hele tatt, eller er hele feiringen bare et knep fra varehandelen som tjener gode penger også på denne feiringen?

I vårt nabolag kryr det av unger i alle aldere. Og mange av dem er ute denne kvelden. Jeg blir jo litt sjarmert av de aller yngste som står der så yndige og sier med tynn stemme, “knask eller knep?”, mens en voksen holder seg i bakgrunnen og passer på at alt går riktig for seg.

Det er ikke like sjarmerende med de større barna (særlig guttene) som ikke en gang har giddet å kle seg ut, men freidige står der med en diger bærepose som de strekker frem og forventer skal bli fylt med godteri. Jeg forbeholder meg retten til å be dem finne på noe bedre.

Hva er egentlig det sjarmerende med denne tradisjonen der barn tigger godteri på dørene og truer med “knep” hvis de ikke får noe? Knep går ofte i å kaste egg på vinduene eller spraye ned døren med sånn “fargespagetti på boks”, eller hva det nå heter. Vi lærer altså barna våre en tradisjon drevet frem av kommersielle hensyn der skremsler og trusler skal gi deg godene du ønsker deg. Hva slags verdier får ungene våre med seg av dette? Er det verdier vi ønsker de skal ta med seg inn i sitt voksne liv?

Jeg slår et slag for en fornyet tradisjon
Datteren til et vennepar av oss, og hennes venninne, valgte i fjor å bake boller som de gikk rundt og delte ut til de som åpnet døren den kvelden. Selvsagt fikk de godteri tilbake. Bare hyggelig det. Men de hadde ikke truet eller skremt det til seg, de ga noe igjen.

Kunne vi ikke bruke denne flotte og stemningsfulle høstkvelden til å vise hverandre takknemlighet og giverglede i stedet for trusler og frykt?

Når mørket senker seg kunne vi da puste rolig og tenne en lykt i takknemlighet for alt som livet gir oss – og for alt vi tross alt har å gi til andre?

Og når de utkledde barna ringer på døren, kunne de heller vise litt takknemlighet for det de skal få ved å spre glede, humor og varme gjennom sang eller opptreden?

Det kan tenkes det ville være en god investering for fremtiden om denne dagen ble brukt til å spre andre verdier enn at trusler vil gi deg alt du begjærer.

Det kan også tenkes at jeg bare er en aldrende, umoderne mann opptatt av myke verdier som kjærlighet, takknemlighet og sann giverglede og at ingenting av dette jeg har skrevet er særlig viktig. Uansett, nå er det ett år til neste gang. I 2011 vil jeg vurdere feiringen Hallovenn i stedet.

Fortsatt god halloween!

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

2 replies on “Halloween – godt, eller bare et knep?”

Hello Geir!

I can totally understand your level of skeptisim around this imported American tradition. On the surface it does seem a bit lacking in positive values, but as an American and having grown up with Halloween, I wanted to present to you what this means to us.

So, as a child in America, Halloween is a big deal. Not only do the kids get into, the adults do to. We spend often months planning our costumes. When I was a child, my mother would make our costumes for us. She was so proud and we always looked amazing! It is for many people and expression of creativity and fun. You get to go around to your neighbors as your favorite alter ego and either scare (in good fun) or make your friends fall on the ground with laughter.

Either way, it brought us all together. The dad’s would go out with the kids, carrying flashlights and always stand a bit behind watching with a smile on their faces. All the houses were decorated with such creativity and getting a little bit scared was a part of the fun. We would come home after hitting the big 3 or 4 neighborhoods in the area and dump out all the candy, eating enough to make us sick and then my mother hiding it til Christmas…!

I actually kept dressing up and going out trick or treating til I was about 19 years old – would take the smaller neighbor kids with me, but I love dressing up and collectively, as a neighborhood, having fun!

As a teenager, we would go to haunted houses in town. That was really fun. The adreline rush of having escaped each corner without being eaten by a zombie was exilirating!

Halloween cannot be taken at face-value and it actually is hard to assess the true nature of this holiday in the few years it has been in Norway. I always got sad celebrating Halloween in Norway, because it just wasn’t established nor understood and felt fake.

I hope that Halloween evolves to be something fun and creative like it is in America, because then it is something to very much look forward to!

Hi Sigrid,
thank you for sharing your insights into American celebration of Halloween. I have too experienced Halloween in USA (once) and I agree that it is not quite the same in Norway. And that is why I wrote this blog about it.

This blog already created several dialogs on Facebook about Norwegian celebration of Halloween. That’s good enough for me right now.

As long as people are aware of what’s going on around them and make conscious choices on how to act upon it, I don’t mind if they either like or dislike Halloween.

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.