Categories
Mennesker

En latterlig dag…

The laughing Buddha

Selvfølgelig visste jeg det fra før, at latter er helt vannvittig herlig deilig forløsende for kropp og sjel. Men det var utrolig godt likevel å bli minnet om det igjen. Og nå vil jeg minne deg om det også! Og hvis du sitter og ler, eller i det minste humrer litt for deg selv, etter å ha lest denne bloggen og sett videoen som følger med – ja, da er det bare å spre det videre. For dagen kan fort bli latterlig morsom..

Det hele startet med at jeg kom over en latterforløsende kortfilm på YouTube. Den heter “Bodhisattva in metro”. Du finner den nederst i bloggen her. Filmen fikk meg selvsagt til å le (ellers hadde jeg vel ikke skrevet dette). Men ikke bare le som når jeg ser en morsom film, hører en vits eller en god historie. Nei, den fikk meg til å le på en så utrolig god måte. Så hjertelig – fra hjertet. Det var så godt at jeg ble inspirert til å gjøre noe lignende.

Det er middagstid noen dager senere. Familien min på fire sitter samlet rundt middagsbordet. Plutselig husker jeg videoen jeg har sett, og jeg begynner å humre for meg selv. Humringen blir til latter. Latteren blir høyere og kraftigere. Den er ektefølt og hjertelig. En deilig, ristende latter. Og den smitter! Kjæresten min klarer ikke å holde seg. Hun spruter ut i latter hun også. Til og med minstemann på 15 måneder begynner å le. Men ikke storebror på fire år. Han ler ikke. Han skjønner ikke hva som skjer. Han blir tydelig forvirret og reagerer med aggresjon. Begynner å tøffe seg, slå rundt seg og rope høylytt. Hans reaksjon kom litt uventet på meg, men kjæresten min leste situasjonen og stoppet opp. Så spurte hun sønnen vår om han syntes det var rart at vi begynte å le? Det syntes han. Da vi forklarte ham at det bare var for gøy og at det var noe vi gjorde sammen fordi det føltes godt, så var det greit. Han begynte selv å le – og vi lo hjertelig godt alle fire. Det var spesielt god stemning rundt middagsbordet den dagen.

– Og jeg lærte at selv en hjertelig latter kan oppleves vond og skremmende når du ikke skjønner den sosiale koden og hvorfor folk ler.

På vei til jobb dagen etter kunne jeg ikke la være å tenke på situasjonen. Jeg gikk og lo inni meg hele veien til T-banen. Og på T-banen kunne jeg nesten ikke holde meg. Jeg var sprekkeferdig av glede og godt humør. Jeg hadde lyst til å le høyt – men det turte jeg ikke. Jeg lukket heller øynene og mediterte for meg selv.

Vibrasjoner gir resonans

Men på kontoret kunne jeg ikke holde meg lenger. Jeg sa hei til en kollega og så begynte vi bare å le. Begge to. Nesten samtidig. Og så skjedde det enda en gang da jeg stakk hodet inn på kontoret til en annen kollega.

Kroppen min bokstavelig talt vibrerte av glede og latter. Ikke så du kunne se det utenpå, men på cellenivå. Det er nemlig det som skjer. Alt i universet vibrerer, også cellene i kroppen vår. De sender ut det som kalles Frölich frekvenser som inneholder informasjon om vår tilstand. Disse frekvensene fanges opp av alt annet levende i nærheten. Så når jeg er glad, så fanger din kropp opp det og begynner å vibrere i samme takt. Med samme frekvens. Akkurat som et strengeinstrument. Hvis du først plasserer én kontrabass i et hjørne av rommet du er i, og en annen kontrabass i det motsatte hjørnet, og du så slår på en av strengene på den ene kontrabassen, så vil den samme strengen på den andre kontrabassen begynne å vibrere likt. Det blir resonans. Slik fungerer altså vi også. Derfor er humør smittende. Ikke bare godt humør, latter og glede – men også alt annet humør. Det er verdt å tenke på…

Dette ble en god påminnelse for meg om hvor godt og viktig det er å le.
Hvor godt det gjør for kropp og sjel og virkelig la latteren få slippe løs.
Uten grunn.
Uten hemninger.
Bare til glede og lyst.
Og hvor mye glede det sprer til omgivelsene – så sant de skjønner hvorfor jeg ler.

Jeg tror jeg vil begynne med egne latterseanser med de teamene og ledergruppene jeg jobber med. Det hadde vært noe! Det forløser så mye energi. Det fjerner litt av alvoret og minner oss om at livet egentlig kan være ganske så latterlig.

Slipp latteren løs – det er liv!

Nå kan du se videoen “Bodhisattva in metro” og bli inspirert du også.

Bodhisattva: A great being who aspires to help all sentient beings be free of suffering before entering the bliss of Buddhahood. (kilde: Buddhanet.net)

Vi beklager, men denne videoen er ikke lenger tilgjengelig på YouTube.

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.