Categories
Mennesker

Hvor mange dimensjoner lever vi i?

Calabi-Yau-alternateI bloggprogrammet jeg bruker (WordPress.org) kan jeg se hvilke søkeord og setninger som leder til trafikk på bloggen. I dag har jeg latt meg inspirere av ett av disse søkene.

Én person har Googlet setningen:
“hvor mange dimensjoner lever vi i?”

Dessverre har jeg ikke snakket om hvor mange dimensjoner vi lever i på bloggen her tidligere, så den personen som søkte på dette fant nok ikke svar her hos meg. Før nå! For dette spørsmålet måtte jeg jo bare finne svar på…

At vi lever i et multidimensjonalt univers – altså en virkelighet som består av mer enn de fire dimensjonene høyde, lengde, dybde og tid (the time-space continium) – har jeg for lengst erfart å være sant. Det har kanskje du også hvis du tenker etter?

Du har kanskje opplevd dette selv:
Å tenke veldig på en person du ikke har snakket med på veldig lenge og som du har lyst til å ringe, men ikke fått tid til, og så plutselig ringer akkurat den personen til deg? Det er ingen ting i våre fire fysiske dimensjoner som kan forklare dette. Derfor kaller vi det ofte “tilfeldigheter”. Men sett at det egentlig bare er kommunikasjon som foregår i en femte dimensjon som vi ikke kan måle, og derfor ikke regner med? Sett at det i tillegg er mange slike dimensjoner, og at det i tillegg til vår “verden”, vårt univers, er mange parallelle universer? Det er det forskere som Thomas Campbell med personlige erfaringer kan fortelle oss at det er. Kanskje har du slike erfaringer selv også?

Og så til spørsmålet: Hvor mange dimensjoner lever vi i?
Jeg fant to videoer på YouTube som jeg synes var artige. Mannen bak heter Rob Bryanton. Han er virkelig en utrolig skrue som forteller og formidler sine vitenskapelige teorier gjennom video og tegninger – og i tillegg skriver og synger han sanger med vitenskapelig innhold. En kuriositet i seg selv 😀 Jeg skal legge til link til en av hans sanger nederst her. Det er bare å nyte. Se også videoen fra BBC nedenfor “Who lives in the eleventh dimension? – Parallel universes”.

PS!
Jeg må legge til at i likhet med mange slike teorier er også denne teorien, basert på String theory, kontroversiell blant mange. Så når alt kommer til alt: Teorier er fine for å kunne gi oss noen mulige forklaringer på det vi opplever eller gjøre oss nysgjerrige og oppmerksomme på de opplevelsene vi har. Slik kan vi bevisstgjøre oss erfaringene våre og dra lærdom av dem, men teorier uten erfaringer blir kun intellektuelt prat. Så stol først og fremst på dine egne erfaringer – og våg gjerne å dele dem med andre. Det gjør oss alle rikere på kunnskap.

Her er de to videoene til Rob Bryanton – du finner mer på www.tenthdimension.com

Og her er videoen fra BBC: Who lives in the eleventh dimension? – Parallel universes.

Og til slutt; Her kan du se og høre Rob Bryanton synge sin egen sang “The end of the world”. Enjoy!

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.