Categories
Mennesker

Takknemlighet gir velvære

vis din takknemlighet ofteStadig flere mennesker blir igjen bevisst kraften i takknemlighet. Det handler om å vise takknemlighet for alt det livet har å by på, og å vise glede over alt det du har. Dette er jo ikke noe nytt i seg selv, men nå har forskere innen positiv psykologi funnet mer ut om hva takknemlighet gjør med oss.

Når du våkner om morgen kan du velge å glede deg over at du bor i et tørt og varmt hjem, at du har mat til frokost, at familien din er der, at solen skinner (eller kanskje at plenen blir vannet av naturen selv) og mange andre små og store ting som du kanskje har tatt for gitt tidligere? Selv når det føles som om livet ikke smiler til oss kan vi alltid finne noe å være takknemlige for. Du kan alltid glede deg over at du faktisk lever!

I USA er det for lengst blitt trendy med takknemlighet, og selvsagt har det dukket opp selvhjelpsbøker, kurs og nettverk som dyrker takknemligheten. Trenden har tydeligvis også spredt seg til Europa og til Norge. Og det synes jeg er fint!

Hva får du igjen for å øke din bevissthet rundt takknemlighet?

Jeg tenker at når vi viser takknemlighet må vi rette oppmerksomheten på de små og viktige ting i livene våre. Vi må være til stede og oppmerksomme på øyeblikket, kjenne etter og legge merke til hva som faktisk er viktig for oss. Etterhvert vil stadig flere aspekter ved livet, ting vi kanskje har tatt for gitt, hendelser som skjer oss etc. få vår oppmerksomhet og takknemlighet. Livet blir fyllt av små ting som gir oss glede. Små lykkeblaff i hverdagen. Og jo flere slike ting som gir oss glede, jo mer glede har vi å gi til andre. Og så er den gode spiralen igang.

Resultater fra forskning innen positiv psykologi viser at folk som regelmessig uttrykker takknemlighet, har bedre helse, føler seg bedre og oppnår målene sine lettere.

SitatDet anbefales at vi uttrykker takknemlighet direkte til en annen person så ofte som mulig. Start gjerne med de enkle små takkene, som f.eks. å si takk til servitøren som heller i vinen din eller rydder bort tallerkenen. Si takk for hjelpen til den butikkansatte som viste deg hvor bakepulveret sto. Takk personalet i barnehagen for at de tar vare på barnet ditt. Eller takk en leder, medarbeider eller kollega for at vedkommende lyttet til ditt forslag og tok deg på alvor, osv.

Takknemlighet påvirker din velvære

I tillegg mener forskerne at takknemlighet påvirker din velvære. Bare se her:

  • Takknemlighet påvirker din velvære gjennom å nyte positive livsopplevelser
  • Å uttrykke takknemlighet påvirker selvtillit og selvverdi
  • Takknemlighet hjelper folk å takle stress og vanskeligheter
  • Å uttrykke takknemlighet oppmuntrer til moralsk atferd
  • Takknemlighet kan bidra til dannelse av sosiale bånd
  • Å uttrykke takknemlighet kan forhindre negativ sammenligning med andre
  • Å praktisere takknemlighet forhindrer opplevelsen av negative emosjoner og kan minske følelsen av sinne, bitterhet og grådighet.

Det skulle være mange nok gode argumenter for å begynne å fokusere mer på takknemlighet i livene våre, synes du ikke?

————————————————————-

Hvis du er takknemlig for at du leste denne artikkelen vil du kanskje like disse også:

————————————————————-

http://www.aftenposten.no/meninger/spaltister/svendsen/article3786761.ece

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.