Categories
Planeten vår

Vær en bevisst forbruker!

Av Katrine Kleppe
Gjesteskribent på LeveBevisst.no

Mange klager over dyr økologisk mat, men er du klar over at vi i Norge aldri har brukt mindre penger på mat? 11, 9% av lønnen vår går til mat og vi kaster i snitt 20- 25% av det vi kjøper. Mm, dette er ganske oppsiktsvekkende, ikke sant? (Kilde: Faktabrosjyre,papriutg. fra OIKOS)

Kanskje med rette mener noen at maten generelt burde bli dyrere,slik at vi faktisk spiste opp det vi kjøpte. Uansett, det er bra for miljøet og lommeboken din at du spiser opp maten du kjøper.

FBI har vært på saken, les mer her, og siden sist har det skjedd mye med dagligvaren. Jeg kunne til min store glede se på nyhetene, søndag 14. november 2010 at Norgesgruppen og andre dagligvarekjeder nå endelig har fått klarsignal fra Mattilsynet. Mat skal nå kunne fryses og fordeles mellom de som ikke har like mye som meg. Se innslaget fra Dagsrevyen her

Da jeg var på kurs med Oikos ble det vist til ulik forskning om fordeling av mat i verden. Fra den irske potetdøden på 1800 tallet og frem til nå, viser det seg at det aldri er for lite mat i verden, men fordelingen er skjev. Irland hadde nok mat også den gangen, men kornet ble sendt til England.  Norge ser vi jo det samme. Dagligvaren kaster mens andre sulter. Skjev fordeling fører til at andre må lide. Men verden går vidre og det gjør meg opptimistisk.

Se klippet fra NRK og vær bevisst!  Jeg vet at innen ett halvt år vil jeg bevisst spørre den butikken jeg går i om maten faktisk blir levert ut og ikke bare kastet. Som forbruker har du mye mer påvirkningskraft enn det du tror. Jeg jobber i Meny og ser hver eneste dag hvordan kunden former butikken. Alt handler om valg, også her. Hva velger du å bruke pengene dine på? Hva velger du å putte i munnen? Hvilke konsekvenser har mine valg for fremtiden? Velger jeg å være meg dette bevisst, eller velger jeg og ikke bry meg? Valget er ditt, alltid.

Oikos har hatt flere kampanjer hvor forbrukerne bevisst går inn å spørr dagligvarebutikkene etter øko og usprøyta mat. Oikos gjør dette fordi det VET at det er forbrukerne som egentlig sitter med makten.

Vær en bevisst forbruker og vær med å gjør en forskjell!


Aktuelle linker

Likte du denne artikkelen?
Del den med dine venner på sosiale medier og hjelp oss å spre budskapet. Takk!

By Katrine Kleppe

Mamma til to, og utdannet steinerpedagog. Jobber til daglig på Meny. Levende opptatt av økologisk-etiskmat. Livsglad og positiv som trives sammen med bevisste og engasjerte mennesker. Katrine blogger også på Katrines mat og på denne bloggen.

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.