Categories
Mennesker

God jul med færre forventninger

Du ønsker å være lykkelig i jula, gjør du ikke? Kanskje har du store forventninger til hvordan alt skal være, hva som skal skje og hvordan folk skal ha det, eller ta det?

Desember måned gir mange av oss forventninger om godt samvær, god mat, glede og julefred. Paradoksalt nok er min erfaring at mange forventninger nettopp er det som kan gjøre oss mindre lykkelige. Og da tenker jeg selvfølgelig på alle de brutte forventningene. For ting blir veldig ofte ikke slik vi hadde forventet eller forestilt oss at de skulle bli.

– Det kom ikke snø til julaften.
– Svoren på ribba ble ikke sprø.
– Tante Berta maste fortsatt på om du snart skulle få deg en bedre jobb.
– Jentungen ble ikke glad for den nye dunjakken, fordi den hadde feil farge.
– Og foreldre og søsken oppførte seg fortsatt på en måte som du ikke kan skjønne det er mulig å gjøre under juleselskapet. (Hadde du virkelig trodd at de skulle ha forandret seg siden sist?)

Legg merke til én felles ting ved alle utsagnene – de brutte forventningene – over.

Alle forventningene handler om andre mennesker eller ting (snøen, ribba osv.) som er utenfor din kontroll. Det er hendelser du ikke kan gjøre noe med, fordi de er utenfor deg selv. Ok, du kunne kanskje gjort noe med svoren på ribba hvis det var du som sto på kjøkkenet, men da må du i så fall snu setningen til: Jeg fikk ikke til svoren på ribba i år! Da tar du ansvar for dine egne handlinger. Når du gjør det oppdager du kanskje at alt i alt er det ganske mye som er utenfor din kontroll. Alle andre menneskers reaksjoner og handlinger er faktisk utenfor din kontroll. Når du har store forventninger til mennesker og hendelser rundt deg er du  forhåndsdømt til å bli skuffet før eller siden. Det eneste du faktisk kan ha kontroll over er dine egne forventninger og reaksjoner på det som skjer rundt deg eller inni deg. Derfor er det viktig å være oppmerksom og til stede i deg selv. Da kan du skille mellom hva som er dine følelser og reaksjoner i situasjonen (gjerne oppstått fordi din forventning til noe som uansett er utenfor din kontroll ikke ble innfridd), og hva som faktisk skjer i situasjonen. Klarer du det perspektivet kan mange av julens hendelser med ett komme i et litt annet lys.

Min erfaring er at det kan være lettere å forholde seg til at ting er som de er her og nå, og anerkjenne det, enn å leve med alle skuffelsene fra brutte forventinger. Da kan det være en god praksis å puste dypt – og smile fra hjertet, eller å bruke pusten til å ta det rolig.

For samværet med svigermor, søsken eller en gammel tante blir mye bedre når du er helt nærværende i relasjonen i stedet for å ergre deg over en ikke-innfridd forventning du hadde før situasjonen oppsto, ikke sant?

Og du kan bare nyte det du er oppmerksom på.
Og du kan bare glede deg i det øyeblikket som er akkurat nå.

Og julefreden kan ikke komme fra noe annet sted enn i deg selv – akkurat nå.

Med dette ønsker jeg deg en riktig god og nærværende jul

Takk for følget i 2010!
– og velkommen tilbake til et nytt år med inspirasjon og vekst for oss alle.


By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.