Categories
Mennesker

Prinsesse Märtha Louise, engler og frykt

Prinsesse Märtha Louise er i media igjen. Det er nok en gang snakk om engler og en god porsjon fjær som angivelig er en manifestasjon på at englene har vært rundt henne. Slikt skaper selvsagt røre i media. Artikler, kommentarer, lesernes meninger osv. Mange er kritiske til prinsessens engler eller måten hun tror på dem, noen forsøker å være mer nyansert.

Jeg anerkjenner Märtha Louises opplevelse av engler, selv om jeg ikke har noe forhold til dem selv. Jeg har min egen opplevelse av åndelighet og livets mysterier som beriker meg og mitt liv.

Frykt eller kjærlighet?

Slik jeg oppfatter Märthas Louise og hennes åndelighet spinger den ikke ut fra frykt eller grådighet (som svært mange mener), men fra en kjærlighet til livet i alle dets dimensjoner. Den er tolerant, åpen og tillitsfull. Det er mer enn hva jeg kan si om mange av hennes kritikere.

Så krass kritikk av andre mennesker som vi stadig ser i den offentlige debatten springer som oftest ut fra ego og frykt. Den som ubevisst lar sitt ego ta styring over livet sitt vil alltid føle seg truet av mennesker som opplever livet annerledes enn dem selv. Da er angrep ofte det beste forsvar, gjerne fordekt som rasjonell og saklig kritikk. Men så lenge kritikken ikke vil den andre vel er den ikke annet enn et tegn på frykt.

Ego og frykt preger i dag store deler av samfunnet vårt, uten at mange er klar over det en gang. Jeg mener denne ubevisste frykten er et langt større problem for samfunnet enn hvilken åndelighet landets prinsesse måtte ha. I dette bildet tenker jeg at Märtha Louise i alle fall representerer en sunnere bevissthet med mindre skade på menneskene rundt henne enn mye av det vi ellers ser i samfunnet og får servert i media.

Er det ikke på tide at vi alle tar skrittet fra frykt, skam og grådighet til tillit, glede og anerkjennelse av det mangfoldet som finnes?

Prinsesse Märtha Louise er visst klar.
Jeg er klar.
Er du?

For den interesserte – her finner du prinsesse Märtha Louises bøker

PS! Hvis du kjøper bøker ved å klikke på disse linkene får LeveBevisst.no en liten formidlerprovisjon som hjelper meg å holde bloggen gående. Takk.

Relaterte artikler på LeveBevisst.no

.

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

2 replies on “Prinsesse Märtha Louise, engler og frykt”

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.