Categories
Mindfulness Utvalgte artikler

Hvorfor fokusere på pusten?

– Unnskyld, er denne juicen en Iron Man slik jeg bestilte?
– Åh, nei! Det er en Vitamine Shock.
– Ok. Da er det vel det jeg trenger da…
– Vil du ha en Iron Man istedet?
– Nei takk. Nå vil jeg heller være åpen for å prøve noe nytt. Jeg prøver Vitamine Shock.

Servitøren på Bagel & Juice vender seg hurtig mot neste kunde. Jeg setter meg i et hjørne med sofa og gode puter. En rask, men bevisst, tanke skjenkes maten og drikken rett fremfor meg: Takk for dette som jeg nå får nyte, og for næringen det gir.

Vitamin Shock’en river i munnen. Den syrlige smaken av appelsin og ganske mye grapefrukt balanseres heldigvis av mild Philadelfia, laks og eggerøre på en fersk bagel med sesamfrø. Jeg er sulten og tar for meg av godsakene, mens tanker og musikk – alltid musikk – romsterer rundt i mitt hode. Det er full rockekonsert under topplokket, og jeg har ikke en gang kjøpt billett. Det er absolutt ikke stille. Energien i kroppen jages opp… Plutselig blir jeg oppmerksom på all støyen og hva som skjer med meg. Jeg vil ha bordstille, som vår fireåring  ville sagt.

Pust inn…
Pust ut…

Stillhet.

Ah, det var godt.
Bandet har gått av scenen. Scenelysene er slått av.
Endelig kan jeg høre meg selv her inne!

Da kommer jeg brått på et spørsmål jeg fikk av en kursdeltaker en gang etter at jeg hadde fortalt gruppen at jeg retter oppmerksomheten mot pusten mange, mange ganger hver dag.

– Hvorfor gjør du det? spurte hun undrende.

Jeg pustet dypt og kjente etter før jeg svarte henne noe sånt som dette:

– Fordi jeg ønsker å oppnå stillhet i sinnet, indre ro, at tankene tar en pause, at musikken fader ut. Jeg ønsker å kunne “høre” meg selv, bli oppmerksom på hva jeg føler, hva jeg kjenner på og har behov for. Jeg ønsker kontakt med det som er viktig for meg. Jeg ønsker å få med meg det som skjer rundt meg, lytte til hele budskapet til mennesker jeg møter – også det de ikke sier høyt. Jeg ønsker å nyte, være i gleden, lære av smerten, kort sagt; jeg ønsker å kjenne på livet her og nå.

Og akkurat nå?
Nå ønsker jeg å nyte min bagel og Vitamine Shock fullt og helt. Da vil jeg ikke ha noen rockekonsert i hodet.

Pust inn…
Pust ut…

Ha et fint nå!

 

Aktuelle artikler

 

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.