Categories
Planeten vår Samfunn i endring

Dere kan lede klimajobben!

Av Christer Gilje
Gjesteskribent på LeveBevisst.no

Bob Geldof er EGENTLIG popstjerne, som han selv fortalte i sitt innlegg under ZERO10. Han fortalte det fordi som popstjerne er man vant til at når en ber om noe skjer det NÅ.

Jeg skriver det fordi han selvsagt FRAMSTÅR som en popstjerne også når han holder innlegg om fattigdom og klimaspørsmål. Å sitte fire meter fra Sir Bob når han blir engasjert river deg med, kan jeg love.

Vi vet alle at mannen er opptatt av fattigdom og sult, det lærte vi i 1985 da han satte i gang Band Aid og Live Aid for å hjelpe de sultrammede i Etiopia. Da han var i Etiopia på midten av åttitallet oppdaget han også noe annet. Han sto på en fjelltopp i ørkenen sammen med en gammel mann som bodde i nærheten. Mannen gikk under navnet Løvedreperen, men Bob Geldof skjønte ikke hvor han hadde fått navnet fra. Jeg jaktet løver, fortalte mannen. Men dette var midt i ørkenen, og ingen løver å se hverken den dagen eller ellers, mente Geldof. Jo, for noen tiår før var det ikke ørken, det var skog.

Geldof trodde ikke helt på dette, men fikk bekreftet at ørkenen vokste voldsomt hele tiden.

Dette var kanskje den dagen han skjønte at klimaendringer også var et problem han ikke kunne vende ryggen til. Nå er han ihvertfall veldig klar over det. Og han er veldig klar på at det er en viktig likhet mellom arbeidet for å sikre mennesker som holder på å sulte i hjel mat og å stanse global oppvarming: Det dreier seg om politikk. Og med det mener han ikke bare den politikken som drives av lange møter med endeløse diskusjoner mellom politikere – riktignok er han selv del av den type politikk nå, men det er mer som må til. Og det er at vi alle gir politikerne beskjed om at de må gjøre noe, at vi støtter dem i å gjøre det som skal til.

Og det er der setningen i overskriften kommer inn. Dere er for beskjedne, sa han, og han bannet til og med da han sa det. For han mener Norge kan ta en lederrolle når det gjelder klima. Vi er nøytrale, vi er ikke alliert med noen på en måte som kommer i veien, vi har ikke provosert noen spesielt mye på ganske lenge, vi har god økonomi…..det er mange grunner til at nettopp Norge bør ta en lederrolle, mener Geldof. Men da må vi vanlige nordmenn gjøre mer enn å kjøpe sparepærer eller kjøre elbil, vi må si tydelig fra til våre politikere at vi ønsker at de gjør noe. At de går foran i kampen mot klima.

Nå har ikke Geldof de vitenskapelige svarene. Han kan ikke fange CO2 fra gasskraftverk eller bygge tidevannskraftverk. Men han har det enkle svaret: Skaff pengene det koster!

Hillary Clinton har foreslått å opprette et fond som gir 100 milliarder dollar hvert år til å sikre fattige land mot klimaendringer. Geldof kunne fortelle at vi bruker 40 milliarder dollar hvert år på Barbie-dokker…..kan vi da si nei til å bruke 100 milliarder for å redde alle som rammes av tørke, flom og andre klimaproblemer i u-land?

Dette er bare ett eksempel på at det ofte koker ned til om vi vil betale for å fikse et problem. Vel, kanskje sir Bob har rett når han sier at det som skal til er at vi alle gir politikerne et lite spark bak og sier: Vi kan lede klimajobben!

Aktuelle linker

By Christer Gilje

Christer Gilje er redaktør i Statkraft og gjesteskribent på LeveBevisst.no. Han brenner for miljøet, og spesielt for at nye og gamle former for fornybar energi skal ta over for fossil energi i årene som kommer, fordi det er viktig å få ned utslippene av klimagasser. Christer blogger også på Statkraft

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.