Categories
Ny økonomi Omtale av bøker

Penger som lukter av sjelefred

Penger & Sjel av Per Espen StoknesPer Espen Stoknes, førstelektor på BI, har skrevet en bok med tittelen Penger & Sjel – En ny balanse mellom finans og følelser. Boken fås kjøpt på nettet (se link lenger nede) og det er en god omtale av boken på www.m24.no

I boken Penger & Sjel ser Stoknes på menneskers forhold til penger gjennom historien. Første del av boken tar for seg det emosjonelle forholdet mellom mennesker og penger, og forsøker å spore opprinnelsen til de følelsene penger vekker. I del to ser forfatteren på hvordan kulturen får oss til å tenke om penger, mens del tre beskriver dagens økonomiske teori og praksis.

Min erfaring fra næringslivet

I næringslivet har jeg mange ganger hørt at virksomhetens viktigste mål er “å tjene mest mulig penger”. Vi har også sett at det i samfunnsstyringen har blitt fokus på penger. Selv sykehusdrift har et økonomisk fokus. Vi skal omregne individets evne til å tilbakebetale til samfunnet det sykehusoppholdet koster, og da blir det som det blir… Vi ender opp med spørsmålet; hvor mye er ditt liv verdt i penger.

På den andre siden får penger oss til å bryte grenser som vi ikke skulle ha brutt. Og da blir det prissamarbeid, korrupsjon, innsidehandel, og andre finurlige tilpassninger til virkeligheten som gir litt ekstra avkastning.

Korrupsjon i Norge

De siste par årene har korrupsjon kommet i fokus og i media på en ny måte. For få år siden hørte vi at “slikt noe foregår ikke i Norge”. Men det foregår overalt hvor det er penger. Vi har sett at det kan være lukrativt å være sjef på et vannverk, legge asfalt på norske veier, osv.

Et par oppslag i aftenposten viser at dette omfatter både offentlige og private ansatte, og endatil skattesjefer (riktignok i Danmark denne gangen).

Jo… jeg tror at penger lukter, og at penger bærer med seg både sjelesorg og uro. Men penger kan gi ro og stolthet, om vi evner å ha kontroll over pengene, og ikke la pengene ha kontroll over oss. Når du sviker det du måtte forstå av din sjel, eller det du måtte forstå av ditt samfunn, så vil du antagelig ikke kjenne gleden ved å ha penger.

Vilhelm Moberg har sagt:

“Om en rik idiot sier man: Han er rik.
Om en fattig idiot sier man: Han er idiot”.

Men uansett hva du kaller en sviker, så er han en sviker.

I næringsliv og i offentlige etater bør vi formulere like tydelig virksomhetens forhold til svindel og korrupsjon, som andre formuleringer i visjoner, strategier, mål, HMS regler, osv. Eksemplene over viser tydelig hva som skjer med virksomhetens omdømme om vi feiler på dette området.

Aktuelle linker

By Tor Bertil Namskau

Tor Bertil Namskau er daglig leder i Nexima AS som utvikler løsninger for budsjettering, prognose, rapportering og analyse. Han har blant annet vært med på å bygge opp Finale Systemer AS. Tor Bertil har sin egen blogg på www.forretningsanalyse.no

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.