Categories
Mennesker

Hodets lidelse eller hjertets glede?

Livet er godt, når jeg tillater det å være det. Det betyr ikke at livet er uten smerte og motgang. Det betyr bare at jeg selv velger hvordan jeg møter det som skjer meg. Akkurat det er fint å huske på de gangene det ikke føles slik. For det gjør det ikke alltid. Men valget er mitt.

Hodets stemme vs hjertets stemme

Når motgangen føles stor og nederlagene står i kø, er det lett å glemme at det er jeg selv som velger hvordan jeg vil møte det som skjer meg i livet. Det er lett for deg å si, tenker du kanskje nå? Og jeg forstår deg, og jeg anerkjenner det du føler når du møter en slik uttalelse. Kanskje provoserer den deg? Kanskje blir du lei deg? Eller kanskje du får en påminnelse som gjør deg godt fordi den minner deg om en gang du valgte å snu en skuffelse til læring, eller et tap til fornyet styrke? Uansett hva du føler nå så inneholder følelsene dine informasjon om hva hjertet ditt (eller sjelen om du vil) trenger eller ønsker nå. Det finnes ikke noe rett svar eller riktig vei for alle. Det finnes din vei, og dine opplevelser. Jeg kan bare fortelle om min vei og mine erfaringer.

Min erfaring er at når jeg klarer å være til stede med full oppmerksomhet på det som skjer, så klarer jeg også å ta et bevisst valg om hvordan jeg vil møte og håndtere det som skjer meg. Det i seg selv, at jeg kan velge bevisst, gjør for meg at livet er godt.

Hodets lidelse

Følelsen av smerte, sinne, sorg, nederlag og tap er konsekvenser av at livet vårt utfolder seg i relasjon til alt annet levende i universet. Jeg tror ikke det er mulig å LEVE uten å oppleve slike følelser, og jeg tror heller ikke det ville vært særlig givende for oss i det lange løp.

Lidelse derimot, er et produkt av vårt ego. En “selvvalgt” tilstand av vedvarende irritasjon, sjalusi, misunnelse, hat, selvmedlidenhet og separasjon fra naturen og det som er større enn oss selv. Altså, når vi lever i en JEG-bevissthet fremfor en VI-bevissthet.

Jeg skriver “selvvalgt” i hermetegn fordi det som regel ikke er snakk om et bevisst valg tatt fra hjertet, men heller et “valg” tatt fra hodet og ditt ego. Slike “valg” skjer på autopilot, når vi ikke er oppmerksomme i øyeblikket – oppmerksomme på både tanker og følelser som raser gjennom oss i det vi utsettes for noe i livet. Hvis du ikke er bevisst oppmerksom og til stede har du egentlig ikke noe valg i ordets rette forstand fordi det i stor grad er dine underbevisste mønstre og automatiske tanker og reaksjoner som tar valget for deg. Ikke ditt egentlige JEG – ikke hjertet ditt.

Valg tatt fra ego, med hodet på autopilot, fører veldig ofte til lidelse. Både for deg selv og andre. Lidelse oppstår når vi henger fast i de følelsene som oppstår og identifiserer oss med dem. Vi glemmer å anerkjenne følelsene som det de er, beskjeder til oss, og så slippe dem. At jeg føler sinne betyr ikke at jeg behøver å gå og være sint på en person over lang tid. Det betyr ikke at jeg ER sinne. Jeg FØLER sinne for at jeg skal bli oppmerksom på at noe som er viktig for meg ble krenket i den situasjonen der sinnet oppsto. Min oppgave er å finne ut hvilke verdier eller behov jeg ikke ble møtt på, og så uttrykke det behovet så ærlig og tydelig som mulig. Da transformeres lidelsen som med et trylleslag. Det som blir anerkjent og satt ord på kan jeg slippe. Dermed slipper lidelsen, og jeg velger gleden.

If you find that you are reacting negatively to anyone refrain from speaking. Keep silent until you feel centered and calm. Speak with respect.

~Deepak Chopra

Hjertets glede – noen tips

Ønsker du mer glede og kjærlighet i livet?
Da har jeg følgende tips å komme med basert på min egen erfaring:

Gled deg og smil.
Du lever nå fra hjertet.

 

By Geir H. Hagberg

Jeg er opptatt av nærvær og anerkjennende kommunikasjon i relasjoner. For tiden underviser jeg i dialog og konflikthåndtering som frivillig kursholder i Oslo Røde Kors, ved siden av jobben min i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Jeg er grunnlegger av LeveBevisst.no og ansvarlig for innholdet her.

Bli med i dialogen! Legg igjen din kommentar her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.